Sarcina este un miracol, o perioadă specială, dar şi o adevărată provocare pentru organism. Dintr-o dată, organele interne ale mamei îşi modifică locul, volumul de sânge din corp se dublează iar hormonii specifici transformă toată structura oaselor, a ligamentelor şi a articulaţiilor (acestea se relaxează şi se înmoaie). Asta înseamnă că femeile însărcinate pot întâmpina o mulţime de dificultăţi, apar durerile de spate, mâinile şi picioarele umflate, retenţia de apă, disconfort, oboseală şi tensiune musculară. Iar schimbările hormonale pot provoca multe neplăceri, de la stări de anxietate până la depresie. Toate acestea sunt normale într-o oarecare măsură, de aceea o gravidă are nevoie de mai multă odihnă şi de momente de repaos. Fiindcă băile prelungite cu apă la o temperatură ridicată nu sunt recomandate în sarcină, o altă modalitate excelentă de relaxare la care pot apela femeile însărcinate este masajul prenatal.

Beneficiile masajului pentru mamă și bebeluș

Adevărul este că te poţi bucura de un masaj oricând, însă pe toată perioada sarcinii beneficiile sunt multiple, fiindcă studiile arată că şi bebeluşii se bucură de momentul de relaxare al mamei. De exemplu, într-un studiu efectuat de Universitatea din Miami – Şcoala de Medicină cercetătorii au descoperit că masajul prenatal a scăzut nivelul de anxietate al mamei, a ameliorat durerile de spate şi picioare, a îmbunătăţit calitatea somnului şi a diminuat hormonii stresului. Mai mult, în grupul mamelor care au beneficiat de cel puţin două sesiuni de masaj pe săptămână (aproximativ 20 de minute) s-au înregistrat un număr mai scăzut de naşteri premature. Iar un lucru absolut fantastic este că bebeluşii lor au avut abilităţi motrice şi sociale mai bine dezvoltate dar erau şi mai uşor de liniştit, probabil datorită stării de calm şi relaxare de care a beneficiat mama în timpul sesiunilor de masaj.

Celebrități care aleg masajul prenatal

Sarcina este una dintre cele mai bune perioade pentru a te răsfăţa, poţi chiar să iei exemplu de la vedete internaţionale, precum Victoria Beckham sau Kate Middleton. Acestea au fost des fotografiate mergând la un faimos SPA ce oferă masaj prenatal, pe toată perioada cât au fost însărcinate. În România, celebrități precum Laura Cosoi sau Ada Condeescu, beneficiază de o sesiune de masaj prenatal din când în când la THAIco SPA. Aici toate terapeutele sunt asiatice şi cunosc în detaliu tehnicile tradiţionale de masaj.

Cum se desfășoară o ședință de masaj prenatal

Nu trebuie să te îngrijorezi că vei avea o poziţie incomodă pe masă, poţi sta într-o parte sau poţi alege să te aşezi aşa cum te simţi tu bine.  Şi nu trebuie să te limitezi la un singur tip de masaj, chiar dacă îl vei prefera pe cel care detensionează umerii, gâtul şi spatele. Poţi încerca şi unul capilar sau unul facial. Iar masajul picioarelor este o terapie care dă dependenţă, odată testată, fiindcă tehnicile de relaxare ajută la detensionarea ţesuturilor, la eliminarea retenţiei de apă, înlăturând astfel presiunea din gambe şi tălpi. Dar unul dintre cele mai importante lucruri este faptul că o şedinţă de masaj îţi va oferi o experienţă senzorială completă, este un ritual al simţurilor, şi poate fi momentul tău de respiro, de calm şi detaşare. Iar beneficiile sunt la dublu, fiindcă pe lângă tine şi bebeluşul se va bucura de starea ta de bine.

Aşadar, masajul prenatal are beneficii dovedite şi, pentru a te asigura că totul este în regulă, poţi cere recomandarea şi acordul medicului, fiindcă există câteva contraindicaţii ce ţin de starea de sănătate a fiecăruia.