Senzația de balonare, fluctuațiile în greutate și disconfortul fizic și psihic sunt numai câteva dintre simptomele retenției de apă din organism. Există numeroase motive pentru care vă puteți confrunta cu această problemă, însă cunoașterea cauzelor și a procedeelor prin care poate fi combătută vă va ajuta să scăpați de acest disconfort și să preveniți consecințele sale negative.

Asemenea procesului prin care excesul de calorii este reținut de organism cauzând creșterea în greutate, retenția de apă se manifestă prin existența unui exces lichid în interiorul corpului, cunoscut sub denumirea de edemă. Acest inconvenient poate apărea la nivelul sistemului circulator ori la nivelul țesuturilor și cavităților, cauzând, uneori, umflarea mâinilor, genunchilor sau picioarelor.

Retenția de apă din organism poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind:

 • Schimbările hormonale din timpul sarcinii ori din perioada anterioară menstruației
 • Inactivitatea fizică, sedentarismul
 • Excesul de sodiu din organism (datorat consumului unor alimente precum sarea)
 • Anumite tratamente medicamentoase
 • Dietă slabă în substanțe nutritive
 • Anumite afecțiuni medicale

Semnele clare că ne confruntăm cu problema retenției de apă sunt:

 • Senzația de balonare
 • Picioare, mâini și degete umflate
 • Aspectul ,,pufos” al abdomenului, feței și șoldurilor
 • Articulații rigide
 • Fluctuațiile în greutate
 • Crestături în piele, asemănătoare celor pe care le vedeți pe degete atunci când petreceți mult timp în apă

În cazul în care retenția de apă nu este cauzată de anumite probleme de sănătate grave, există câteva metode simple prin care putem diminua excesul de apă din organism:

1. Moderați cantitatea de sare din alimentație. Bogată în sodiu, sarea este responsabilă într-o mare măsură pentru retenția de apă. Odată ingerat, sodiul se comportă ca un liant al particulelor de apă din organism și contribuie la menținerea echilibrului fluidelor atât în ​​interiorul, cât și în exteriorul celulelor. Cu toate acestea, 1 din 5 studii a arătat că nu există o legătură directă între excesul de sodiu și retenția de apă din organism, deci relevanța acestei cauze ar putea varia de la caz la caz.

2. Beți mai multă apă. Ar putea suna paradoxal, însă chiar ajută! Cu cât consumați mai multă apă, cu atât veți stimula eliminarea excesului de apă din organism, pe cale naturală.

3. Consumați alimente bogate în magneziu, potasiu și vitamina B6. S-a dovedit științific că potasiul ajută la diminuarea retenției de apă din organism prin două metode: descrește nivelul de sodiu ingerat și facilitează diureza. Bananele, avocado-ul și roșiile sunt numai câteva dintre sursele sigure de potasiu pe care le puteți include cu ușurință în alimentația zilnică. Totodată, vitamina B6 e un aliat ideal în lupta împotriva retenției de apă cauzată de schimbările hormonale, putând fi preluată din alimente precum banane, cartofi, nuci sau carne.

4. Faceți mișcare. Atunci când facem efort fizic transpirăm, lucru esențial pentru a diminua excesul de apă din organism. 

5. Relaxați-vă și optați pentru un masaj. Stresul îndelungat stimulează producția de cortizol, răspunzător pentru retenția de apă din organism. De aceea, este bine să optați din când în când pentru o oră de relaxare prin masaj. Terapiile THAIco SPA sunt ideale în acest sens, încorporând mai multe tehnici benefice organismului, precum presopunctura, reflexologia si aromaterapia. Prin masaj, sunt reglate fluxul de sânge, oxigen și “qi“-ul (energia) din jurul corpului dumneavoastră, iar trupul va fi eliberat de orice fel de tensiune musculară. 

6. Bronzați-vă. Bronzul are un efect compresiv asupra pielii și facilitează eliminarea excesului de apă din organism prin transpirație. Nu omiteți să folosiți o cremă cu protecție solară și asigurați-vă necesarul zilnic de antioxidanți.

Urmând aceste sfaturi nu doar că veți diminua retenția de apă din organism, dar vă veți și îmbunătăți considerabil calitatea vieții. Alimentația corectă, mișcarea și o stare de spirit bună sunt secretele unui trai ideal, în sănătate deplină.

Credit foto: Thalgo

add_action('woocommerce_before_main_content', 'remove_sidebar' ); function remove_sidebar() { if ( is_shop() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10); } }